lørdag 9. februar 2013

What does it really take? Ab Challenge #1

Å trene magemusklene på virkelig effektiv måte kan visst være vanskelig. Ettersom jeg jobber på et treningssenter ser jeg jo tydelig at å trene magen er viktig for folk. Det ligger folk på rekke og rad for å chrunshe og gjøre sit ups i forskjellige varianter. Mange har egne treningsprogram hvor de har lagt opp en haug med plankeøvelser og liggende mageøvelser som et eget sirkelprogram. Jeg blir helt svett i panna av å bevitne hofteleddsbøyere få kjørt seg helt til det siste. Det merkeligste jeg ser er unge mennesker som sitter i "twist"-apparatet. Et apparat der du legger på belastning og roterer overkroppen (eller underkroppen) til siden. De fleste sitter galt i apparatet (stakkars rygg) og de få som faktisk sitter rett har misforstått apparatets hensikt: å jobbe med bevegeligheten i ryggen for de som sliter med nettopp det. Bildet på apparatet viser at man trener magemusklene - men effekten er i praksis forsvinnende liten.


Det hender jeg kommer i prat med mage-gjengen og kan anbefale mer effektive og funksjonelle øvelser. De er ofte ivrige etter å prøve - men det tar ikke mange dagene før de et tilbake i crunsh-gjengen igjen. Hvorfor?

Det ikke alltid er slik at du kjenner det når du gjør en øvelse som virkelig jobber med magemusklene dine - eller, jo - du gjør absolutt det, men ikke slik du kanskje forventer. Visste du at tunge knebøy er en av de øvelsene som utfordrer magen mest, særlig når du har belastningen på forsiden av kroppen - som i goblet squat eller frontbøy?

Greia er at vi er flasket opp på sit ups og chrunsh siden vi var barn. -Og mange av dem. Gjerne en 100-200 i slengen. Det skulle SVI. Mest mulig. Det gjaldt å pine seg igjennom rasende melkesyre og ikke gi seg. Men dette er ikke styrketrening. Det er syretrening. Det gir hverken six pack eller flat mage. Det gir ikke engang sterke magemuskler. Det gjør deg bare utrolig flink og utholdende i chrunsh og sit ups. Og er det egentlig interessant å være flink til å gjøre chrunch?


Når magen utfordres på styrke så føles det helt annerledes. Det svir ikke. Det er bare tungt. Kanskje kjenner du det minst like mye i andre muskler - skuldrene eller bena, kanskje. Og dermed er det lett å føle at disse nye fancy øvelsene ikke har noe for seg - for så å krype tilbake i rekestilling for å pumpe magemusklene fulle av laktat.

Det er ikke melkesyren det kommer an på - det er belastningen av muskulaturen. Magemusklenes viktigste oppgave er å holde kroppen oppreist og i balanse. Da er det også best for disse musklene å bli trent slik de er designet for å fungere - som stabilisatorer. Dette tolkes ofte til at man bør gjøre underlaget ustabilt. Og det er ikke feil - men det er litt lite funksjonelt ettersom vi ikke går så veldig mye på underlag som vakler og gir etter. Dessuten er det en enda mer effektiv måte å utfordre stabiliteten på - løfte på noe tungt - og holde det ut fra kroppen din. Ta gjerne en knebøy i samme slengen, da skal jeg love deg at du kjenner at magen må jobbe. Jobbe for å holde deg oppreist, slik at du ikke tipper fram over vekten du holder i.


Jeg har laget den første mage-utfordringen (klikk for video) som en samling fullkroppsøvelser med fokus på stabilitet. Du kommer til å kjenne det overalt. Og du kommer til å trene hver eneste muskel i hele kroppen din. Men det er magen som må jobbe absolutt HELE tiden - og i forskjellige stillinger og med forskjellige oppgav; dynamisk (med bevegelse), statisk (når du holder stille), jobbe for å motvirke bevegelse og for å produsere bevegelse. Akkurat slik musklene arbeider til daglig. Variert - men med heftig belastning slik at du ikke orker for mange repetisjoner. Slik at kroppen må tilpasse seg og bli sterkere.

Melkesyre er bare unødig lidelse. Det er overbelastning av musklene dine som gjør deg sterkere. Belastning, belastning, belastning. Jeg kan ikke få sagt det nok!

Alanna

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar