Jeg nærmest hørte at det gikk et gisp igjennom hele vennelisten min.
HVER DAG?
Reaksjonene lot ikke vente på seg.
I tillegg fikk jeg en riktig sint og bekymret sms fra Elin hvor jeg virkelig fikk så ørene flagret. Og det værste er at hadde det vært Elin som skrev statusen, hadde nok JEG vært den som skrev en hissig melding om restitusjon og det å ta vare på seg selv!
Vi er vant til å tenke at å trene betyr å tappe seg selv helt kondisjonsmessig, i minst en times tid. Eller å løfte så tungt at man ser stjerner, eller tappe musklene ved hypertrofisk trening for å bli støl og stor og sterk. Eller en blanding. Og deretter trenge 1-2 døgn (kanskje tilogmed enda mer) med restitusjon før man er klar for å gi full gass igjen.
Saken er at jeg trener mye mindre nå enn jeg har gjort på lange tider. -Selv om jeg trener hver eneste dag. Jeg får dessuten utrolig mye bedre og mye raskere resultater enn jeg noengang har fått. Og jeg føler meg fantastisk. Helt fuckings FANTASTISK!
Vanligvis trener jeg en 4-6 timer i uka. Det tilsvarer mine egne timer på senteret + et par vikartimer her og der. (Viktig å stille opp for hverandre!) Jeg trener absolutt mest kondisjon. Det lille jeg får inn av styrketrening er via Corebar (hvor jeg har lagt inn helkroppsøvelser med kroppsvekt - 30 min) eller Pump (hvor vi trener med stenger og vekter - dog ikke så voldsomt tungt, for det finnes det ikke utstyr til. På SiT er Pump IKKE det samme som Body Pump. Repetisjonene er mye færre, pausene lenger og vektene tyngre slik at det faktisk kan kalles styrketrening. 60 min).
Timene er fordelt litt forskjellig fra semester til semester. Men ofte har jeg minst én dobbeltime i uka, enkelttimer to-fire dager i uka og to-fire treningsfri dager.
4 timer synes jeg i utgangspunktet er litt lite, men likevel akkurat nok til å holde meg i form. 6 timer i uka er perfekt mengde trening, men tar mye tid.
Før sommeren var det en måneds tid hvor jeg trente 8 timer i uka fordelt på 6 dager. Noen ganger 10 (men det var unntak). Dette gjorde jeg nettopp for å trene meg opp til den dødperioden jeg visste jeg ville få om sommeren mens senteret var stengt. Jeg trivdes godt med å trene mye. Jeg synes det er utrolig morsomt! Men jeg greide ikke restituere godt nok og følte meg sliten. Det var forøvrig en del av planen og en pris jeg visste jeg måtte betale for å ha råd til å trene mindre (eller ingenting) i sommerferien uten å måtte starte helt på nytt igjen.
Ingenting av dette gav meg enorm styrke eller fancy magemuskler. Men jo, jeg var i ganske god form. Og jeg var sterk nok, med ok muskeltoning i armer, rygg og bein. Når jeg da fortalte folk hvor mye jeg trente, så var det ingen som lettet et øyenbryn. -Eller. Jo. Men på den positive måten. Jøss, så flink du er, da! Trener sååå mye!
Men så fort man sier ordet "trening" i kombinasjon med "daglig", da blir det ramaskrik og bekymringsmeldinger. Regelen for optimal trening er jo 6 dager i uka og minst én treningsfri dag, sant? Og restitusjonstrening betyr lange kjedelige treningsøkter på lav intensitet. Gjør det ikke?
Etter at jeg begynte med BodyRock har jeg fått et nytt syn på trening og restitusjon.
Jeg startet med å BodyRocke i ren desperasjon etter at senteret stengte og jeg var ferdig med å forberede programmene mine for høsten. Denne typen trening omfatter hele kroppen i korte, intensive treningsøkter på (vanligvis) 10-20 minutter. Styrkeøvelser (kroppsvekt) for hele kroppen brukes aktivt for å få pulsen opp. Øktene er lagt opp som intervalltrening - oftest med veldig korte intervaller og enda kortere hvilepauser. På svært kort tid får man derfor trent hele kroppen. Øktene kjennes utrolig intense og det er ikke sjelden jeg har lyst til å gi meg midt i en økt fordi det er bare så utrolig tungt og slitsomt. Når økta er over ligger jeg stort sett rett ut og hiver etter pusten, er glad det er over og med absolutt ingenting igjen å gi.
Likevel. Økta er bare 15 små minutter lang, og selv om man har brukt seg selv til man ikke har noe igjen, tar det ikke lang tid for kroppen å restituere seg. Hvis jeg bruker et døgn på restituere én times høyintensitetstrening, så betyr det at jeg bruker ca 1/4 døgn på å restituere etter 15 minutter.
- Akkurat nå trener jeg to dobbeltimer i uka på SiT. Jeg kjører full pupp fra start til slutt. Det finnes ikke noe "under melkesyreterskel" når man heter Kingsrød til etternavn. Etterpå føler jeg meg tømt og glad og rolig. Og sliten. Disse dagene bodyrocker jeg ikke.
- 3-4 dager BodyRocker jeg to økter. Enten to etter hverandre, eller én lenger økt på 20-30 minutter, eller én økt på morgenen og én lenger utpå dagen (for å restituere imellom). Jeg er vant til å trene mye, så kroppen min trenger mer enn 12 minutter om dagen for at jeg skal kjenne at jeg har trent. 30 minutter er ikke nok til å tømme meg så mye at dagen er ødelagt. Istedet er jeg full av energi! Jeg vasker gjerne huset eller tar med gutta på tur eller leker med dem eller noe sånt ETTER at jeg er ferdig med treningen. -For da klarer jeg bare ikke sitte stille.
- Èn til to av disse dagene legger jeg opp som restitusjonsdager. Da trener jeg kun én økt på 10-12 minutter. Denne trener jeg nettopp fordi en slik økt gir et ubeskrivelig energiboost. Etterpå føler jeg meg sterk, våken, rolig og i fantastisk humør. Dessuten gir jeg metabolismen et herlig lite boost. Og det er jo en bonus.
Alt i alt trener jeg ca 6 timer i uken. Det betyr at jeg trener like mye eller mindre enn før, jeg bare fordeler det annerledes og etter min mening, mye smartere. Og det gir resultater jeg ikke trodde jeg kunne få. Jeg har fått mye mer muskler, tilogmed magemusklene begynner å synes, og jeg har gått ned 1,5 kilo på vekten etter å ha vært stabil i flere måneder før dette.
Å trene høyintensivt hver dag, selv om det bare er 12-20 minutter, er ikke noe jeg ville anbefale til nybegynnere, men etterhvert som kroppen venner seg til trening takler den fint en liten intensiv økt hver dag. -Selv på restitusjonsdagene. :-)
Hvorfor er folk så redde for å bevege seg? Se på småbarna. Hvorfor har de så sinnsykt mye energi? Det er ihvertfall ikke fordi de sitter i sofaen og "restituerer" to dager i uken! Jeg har aldri sett ungene mine gjøre "lange, rolige joggeturer i skogen" heller.
Man skulle heller være redd for å trene for lite. Eller for å trene "usmart" eller feil. Hvis du har lyst til å trene - tren! Lytt til kroppen din, for all del - det er superviktig! Men ikke vær redd for å bli overtrent bare fordi du var litt ivrig da du reiste deg, så pulsen økte littegrann mer enn planlagt.
Alanna
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar