onsdag 21. mars 2012

Hvor ofte stiger du ut av komfortsonen din?


Utvikling. Å gå framover. Å lære nye ting. Å kjenne på sin egen mestring (og sine fiaskoer). Å bevege seg. Gå utenfor rutinen. Å utvikle nye rutiner. Å tenke selv. Å gjøre jobben selv. 

Som PT treffer jeg på masse forskjellige mennesker som har ulike treningsmål. Det er spennende å sette opp program som passer til akkurat det mennesket, som kan trigge nysgjerrighet og lyst til å jobbe for å få resultater. Og veldig ofte innebærer det at jeg må oppmuntre disse menneskene til å gjøre noe annet enn det de er vant til å gjøre. Hun som elsker å løpe trenger kanskje å ledes inn i styrkesalen og han som løfter tungt i knebøy og markløft trenger kanskje å utfordres med funksjonell trening. Den som er vant til ulike former for styrketrening har kanskje behov for å prøve seg litt på kondisjonstrening? 

Ofte trener vi av gammel vane. Det går i det samme hver gang og vi holder oss til det som er trygt. Det vi kjenner og mestrer. Vi står på de samme plassene i treningssalen, vi løfter de samme vektene og holder oss til de samme øvelsene. Vi har en bestemt rekkefølge og vi har favorittapparater og favoritthjelpemidler som vi bruker omigjen og omigjen. Vi besøker de samme gruppetimene hvor vi gjør de samme øvelsene gang etter gang (let's face it - det er lite variasjon på en fast gruppetime sånn jevnt over, er det vel?) og vi jobber med samme intensitet hver gang. Vi tar ofte pauser på faste steder og pausene er alltid så og så lange. 

I utgangspunktet er det ikke noe galt med dette! -Så lenge du får de resultatene du er ute etter og du trives med det du gjør, så er det bare å kjøre på med det du har gjort fram til nå. 

Hvis vi opplever at treningen blir kjedelig så nøler vi sjelden med å bytte treningsmetode. Da er vi åpne for å prøve andre ting som kanskje virker mer spennende og mer interessant. 

Når det gjelder resultater er vi kanskje litt mer tilbakeholdne. Mange av oss trener i årevis uten å oppnå de målene vi drømmer om. Faktisk kommer vi ikke engang i nærheten! Vi trener ofte nok - 3 ganger i uken, men kroppen ser helt lik ut som i fjor og formen er omtrent den samme som for fire måneder siden og om vi er blitt sterkere er vi ikke helt sikre på. Kanskje tror du ikke lenger på at du kan få den kroppen du ønsker deg, gå ned de kiloene som har sittet der alle de årene, bli så sterk som de tøffeste små jentene i styrkesalen. Det virker liksom som om trening ikke helt virker på deg! Eller at framgangen er utrooolig treg. Men du synes det er så artig, du trives så godt på den gruppetimen og du liker den akkurat slik den er akkurat nå. Du flytter litt på noen vekter noen ganger - det føles sånn passe tungt, men du er mest opptatt av å fullføre enn å utfordre. 

Vi trives kanskje litt for godt med det vi gjør? Det er kjent og trygt og du vet du mestrer de oppgavene du får eller gir deg selv? Gruppetimene du pleier å gå på er fengende og du liker musikken og stegene og svien i musklene? 

Komfortsone. Vi har alle et personlig "rom" av hva vi finner behagelig, hva vi føler vi mestrer og hva vi liker å gjøre. Hva dette "rommet" inneholder er veldig personlig og helt individuelt, men det som er felles for alle er at det er fryktelig skummelt å bevege seg utenfor.

Likevel er det utenfor komfortsonen all den viktige utviklingen skjer! Det er der du lærer deg nye ting, det er det du kan bli utfordret på ting du ikke vet om du mestrer. Og det er klart det er skummelt! Tenk om du feiler! Tenk om noen ser at du snubler og vakler? Huff, for ikke å snakke om at det er skummelt å gå til noe man ikke vet hva man kan forvente av. Det er uforutsigbart, du mister kontrollen over situasjonen og må la deg lede videre fordi du ikke vet hvordan du skal oppføre deg, hvilke oppgaver du skal utføre eller hva som forventes av prestasjon! DET ER SKUMMELT!


Men det er også ekstremt utviklende. 

Vi er opplært til å tenke at vi jukser og lurer oss selv når vi må ta ting ned et nivå. At vi er i dårlig form når vi treffer veggen og er tvunget til å ta en ekstra pause. Dette er helt feil tankegang. At du må ta ting ned et nivå betyr at du er sliten i muskulaturen og ikke lenger har noe å gi på det nivået du jobbet på nettopp. Evnt. betyr det at du har vært borte fra trening lenge og må starte på et lavere trappetrinn. Du må jobbe utifra DITT utgangspunkt. Du må pushe på DINE premisser!

Ingen starter på toppnivå - alle må trene for å komme seg dit, og det er flere ting som avgjør om du noengang kommer dit. Hvor hardt greier du å pushe deg selv - tar du i max? Hvor ofte du trener - hvor jevn er treningen din? Hvor lenge du trener - hvor lenge greier du å holde intensiteten like høy og hvor mange ganger kan du gjenta før du avslutter økten? Og gener. Man kommer aldri unna dette med gener. Det betyr likevel ikke at du som mener du har fått utdelt dårlige gener skal gi opp og kaste deg i sofaen for å grine. Det betyr at du må jobbe litt mer målrettet og kanskje resultatene kommer litt saktere. Men ingen gener er sterke nok til å stoppe utviklingen helt. Du kan også få den kroppen du vil ha, den styrken du drømmer om, den hverdagsenergien alle prater om. 

Start der du er. Vær stolt av at du tør bevege deg på områder du ikke har vært på før. Vær stolt av alt du får til, vær stolt av alt du ikke fikk til også - at du i det hele tatt vet at du ikke får det til krever nemlig at du har prøvd - og det er prøvingen du skal være stolt av. Du gjorde det. Du hev deg uti noe ukjent og skummelt. Noe klarte du. Noe klarte du ikke. Ihvertfall ikke enda. Noe lærer du deg å like, andre ting kommer du alltid til å styre unna siden. Uansett får du med deg erfaringer, både om spennende ting og tang, men mest om deg selv. Om hvordan du takler stress, mestring, nye mennesker og ukjente oppgaver. Hvordan du reagerer på forskjelliger situasjoner. Hvordan kroppen din reagerer - hvilke resultater du får av hva. 

Man bør bevege seg utenfor komfortsonen sin så ofte som mulig. Til slutt vil dette rommet som du kaller komfortsone være dobbelt så stort, og du vil føle deg vel med så mye mer i livet. 

Men så var det bare det å ta steget. Tøre gjøre det. Hive seg uti med hodet først. 

Tør du?

Alanna
_____________________

Perfect Workout

This is a new TimeChallenge, so go get your stopwatches. :-) My son put togheter this workout. He is nine years old. It is a simple workout, but it will definitetly bust your ass. He called it "Perfect Workout" because it targets all of your body in just 4 simple, yes extremly effective exercises. Just make sure to challenge your self enough. Ad veight for the squats if you can - a backpack filled with books maybe, or if you don't have anything to use as added weight, do jumpsquats. :-)

Here are the exercises:
20 Push Up
20 Sit Ups
20 Squats
10 Dynamic Bridge

3 rounds

Keep good form, but finish as fast as you can.

My sons time was 15:34. Can you beat his time?

Good luck!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar