mandag 29. oktober 2012

Nybegynner - den smertefulle starten.

Husker du hvordan det var å være helt ny til trening?

Ble du den gangen kastet ut i intense økter med full fart og effektivitet, eller tok du det rolig med moderate økter først (som zumba f.eks) og avanserte til mer intensitet etterhvert som du ble i bedre form og kroppen ble vant til å bli utsatt for trening?

I No Excuse project har vi fokus på intensitet og effekt for å kunne nøye oss med korte økter som ikke drar ut i det uendelige. Vi vil forbrenne like mye på 15 minutter som en middels engasjert timesøkt. -Altså som de aller fleste på et gjennomsnittlig treningssenter... :-P

Kan du forestille deg hvordan det kjennes for en nybegynner? En som ikke har noe forhold til trening fra før og som utsetter kroppen sin for sjokk hver gang det settes igang med en økt?


Det er smertefullt, man får ikke puste skikkelig, tiden virker å trekke ut i det uendelige, man føler seg klønete og man begynner å tenke negativt om sine egne ferdigheter og sin egen viljestyrke og man begynner å tvile på at man kommer til å klare å gjennomføre dette regelmessig så lenge at man faktisk skal få noen effekt!

Ikke blir det lettere når det tar tid før effektene viser seg også...særlig de synlige effektene vi håper å se i speilet. Vi ønsker jo å se endring sånn ca etter første uka. Ihvertfall etter første måneden! Hvor lenge må jeg egentlig lide meg igjennom detta greiene her før det synes?

Noen opplever at magemusklene popper fram første uka. Andre opplever å måtte bite tennene sammen lenge før de ser resultater av treningen sin. Vi har forskjellige utgangspunkt, forskjellige gener og forskjellige tilnærminger til den samme treningen. Ikke alle har de samme forutsetningene når det gjelder treningstilpasning. Noen mennesker må rett og slett legge inn en større innsats over lengere tid før de ser resultater.

Det jeg har lagt merke til med den erfaringen jeg har opparbeidet meg som PT siste året (I know - ikke lenge, så noen må gjerne arrestere meg på dette) er at hvis du er helt utrent, og ikke har noen erfaring med trening fra tidligere - eller veldig begrenset erfaring og i tillegg er noe overvektig - da kan det nok ta tid før du ser store endringer. Lang tid. Men det SKJER endringer.


Kanskje kan det være at man over tid har opparbeidet seg så mange uvaner i livsstilen sin, både når det gjelder bevegelse og kosthold, at de tiltakene man gjør for å endre sin situasjon rett og slett ikke er nok. Kanskje må det mange små endringer til i tillegg. Det krever rett og slett tid, fordi man må bruke den tiden det tar å bli kjent med kroppen sin! Hva slags kosthold som passer for deg, hvilken trening du kan trives med, hva motiverer deg til å pushe deg selv litt hardere? Eller kanskje det ikke passer for deg å pushe deg så hardt i starten - kanskje må du heller øke mengden trening for å få de resultatene du trenger? Kanskje du ikke riktig VET hvordan det virkelig kjennes å pushe seg, og dermed gir deg lenge før du kommer til rett nivå?

For å komme raskere igang kan det være lurt å skaffe seg PT og våge beholde denne over tid. En PT kan hjelpe deg komme igang og vil veilede deg på veien mot målene dine - enten det er vekttap eller fitness eller store muskler du ønsker deg. Men det er ingen magi i 10 klipp til PT - ikke 30 klipp heller. Hvis du virkelig vil se endringer så er du nødt til å våge investere videre - lenge nok til at du og PT sammen kan bli kjent med din kropp og finne fram til hva som fungerer for deg.

Du kan gjøre dette på egenhånd også - men det krever en god del viljestyrke og et ønske om å lære hva som skal til. Her på Treningslykke har du mulighet til å følge en konkret plan, trene variert og effektivt, ha tilgang til korte økter som kan utføres hvor som helst, og også oppfølging via Facebook - så lenge du selv passer på å "innrapportere" treningsscoren din på veggen. Det siste skaper en følelse av forpliktelse - du må faktisk ha noe å legge inn og du får en tilbakemelding på det du har gjort. Du har mulighet til å stille sp.mål og komme med forslag. Det er nesten som å ha en PT. Jeg legger fokus på kosthold med utgangspunkt i at du skal bli kjent med din egen kropp og dine egne vaner og jeg ønsker at du skal lære hvordan du kan nå målene dine gjennom å skrive innlegg med fokus på læring og motivasjon.


Treningen er gratis, tilgjengelig, enkel og gjennomførbar. Treningen kan kombineres med annen trening (f.eks løping eller gruppetimer) eller den kan kjøres i sin helhet som en egen treningsrutine. Du trenger ikke være avhengig av et senter for å komme i form - selv om mange opplever det som fordelsmessig å ha "et fast sted å trene".

Alt ligger klart for deg. Men du må fremdeles gjøre jobben selv. Du må finne motivasjonen og driven på egenhånd og du må selv bestemme deg for å gjennomføre. Du kan hvis du vil. Men du må ville.

"Jeg skal prøve" - når det gjelder trening og resultater finnes det ikke noe "prøve" like lite som man kan være "litt gravid" eller "delvis levende". Du gjør - eller du gjør ikke. Det er faktisk så enkelt. Og det er ALLTID mulig å legge opp et løp på DINE premisser.

Alanna

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar