tirsdag 16. oktober 2012

FoodChoice of the Week: Carrots

Gulrøtter har alle en mening om. Vi forbinder det med klassisk kaninfôr og vi er like vant til å ha det til middag som poteter. De fleste liker rå gulrot i en eller annen form - kanskje oppkuttet med dip eller revet til fisk? - mens mange er litt mer kresen på den kokte varianten.

Gulrot er litt som eple (siste ukes FoodChoice). Den er så allsidig at du kan bruke den til omtrent alt mulig. Kokt, stekt, bakt, rå, revet. Du kan bruke den i maten eller som tilbehør. Eller den kan spises som den er. Jeg synes det er veldig godt med biter av gulrot i salat. Det gir en frisk smak og god tyggemotstand. *Kjevetrening - bonus!*

Dette er en grønnsak med masse betakarroten (det er det som gir den den herlige orange fargen!) - og betakarroten blir til A-vitamin i kroppen vår, hvis det skulle være behov for det. Den har masse fiber (regulerer fordøyelsen) og en masse andre vitaminer og mineraler også. Og den inneholder faktisk MER antioksidanter når den er kokt og most! Gulrotmos anyone?

Gulrøtter til frokosten... 

I vår husholdning er gulroten fast inventar, og nå har jeg nettopp lært meg å lage gulrotkake også. Det var nesten litt i overkant godt - for selv om kaken høres erkesunn ut i navnet, så er det jo faktisk en kake. *sukk* Jeg elsker å bake gulrot i ovnen med litt olje og krydder på - nydelig, særlig om du baker den sammen med løk, og den smaker veldig godt stekt i panne sammen med selleri.

For å få ungene til å like gulrøtter har jeg ingen skrupler med å putte gulrøtter i maten. Jeg pleier f.eks å sprite opp en vanlig Toro lasagne ved å hive tre-fire revne gulrøtter i sausen (gjerne sammen med selleri, løk, hvitløk og purre) i tillegg til at jeg har det i salaten ved siden av. Kok og mos gulrøttene før du har dem i sausen, om ungene dine er virkelig kresne. Gulrøtter setter gjerne nydelig farge på maten også. Hva med å lage potet og gulrotmos å ha ved siden av kjøttkakene (eller pølsene)?

Ukens FoodChallenge er altså å bruke gulrot til alle måltider (!) i en helt uke. Det kan jo gjøre at man raskt blir lei gulrot - men det kan også være inspirasjon til å prøve ut gulrot på nye måter! (Hvilket jo naturligvis er den egentlige tanken)

Hva er den sprøeste matretten du har brukt gulrot til?

Alanna

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar