onsdag 24. oktober 2012

FoodChoice of the Week: Cottage Cheese

Når jeg hører proteiner så tenker jeg styrketrening. Bodybuilding og store gorillaer. Eller jeg tenker Body Fitness. Tradisjonelle fitnessblogger med proteinpulver i bøtter og hvor pulverposer fra Toro er byttet ut med pulverposer fra Tech Nutrition. Pulver skal det visst være likevel. Proteinpulver er muligens magisk. Du får visst proteiner der som ikke finnes i virkeligheten og som bare får musklene til å poppe opp som små ballonger. Proteinpulver er visst megasunt. Det faller visst utenom all normal fornuft - posemat fra Toro er ikke sunt, men posemat fra Teck Nutrition er vist bare å helle innpå med. Pulverprotein er jo proteiner i sin EGENTLIGE naturlige form! 



Eller?

Jeg har ikke eid en proteinpulverpose i hele mitt liv, og jeg unngår hele trenden omtrent på trass - fordi jeg mener det er helt unødvendig. Protein, som alt annet, er best å innta i sin naturlige form, og det er mer enn nok proteiner i mat. Kjøtt og fisk er stort sett proteiner og fett. Men det inneholder også en masse næringsstoffer kroppen vår ikke klarer seg uten.

I disse lavkarbo-proteinpulver-bodyfitess-tider kan man jo begynne å tro at proteiner kan spises ubegrenset og at det ikke er mulig å legge på seg av dette næringsstoffet og at man tisser ut det man ikke bruker, mens karbohydrater er djevelen i forkledning. 

Nå er det slik at uansett om du får i deg karbohydrater eller proteiner eller fett eller en blanding, så er det mengden kcalorier som avgjør om du går opp eller ned i vekt og om du holder vekten der du er. Karbohydrater er IKKE fienden. Kroppen vår er skapt for å takle karbohydrater, bryte det ned og bruke det på mest effektive måte som energi. Det vi ikke bruker blir lagt til lagring. Som fett. Det samme gjelder proteiner. Kroppen vår bruker lenger tid på å bryte det ned, men det brytes ned og taes opp og brukes på mest effektive måte - som energi eller som byggestener til vedlikehold og bygging av muskler. Det som ikke brukes legges til lagring. Som fett. 


Så da skjønner du sikkert at det er totalen av det du spiser som vil avgjøre om vekta endrer seg. 

Det er likevel en masse fordeler med protein. Blant annet så fyller det magen lenge, fordi det tar lang tid å bryte ned. Dermed holder du deg mett lenger - og så lenge du da passer på å spise kun når du er sulten, vil du sannsynligvis spise mindre totalt. Proteiner kan også brukes som byggestener til muskelvedlikehold og så lenge det er mer enn nok tilførsel av proteiner og musklene får jevnlig overload (de brukes så hardt at de brytes ned - med styrketrening), vil kroppen bygge på de rette stedene og heller bruke opplagret fett som energikilde når det er lenge siden siste måltid, eller når du totalt sett får i deg mindre kcalorier enn du bruker (som ved slanking). 

En populær kilde til protein er Cottage Cheese. Og med god grunn. Den er meget anvendelig og inneholder lite fett og mye protein. Smaken er veldig nøytral og dermed smaker det greit til veldig mye forskjellig. Sist innlegg snakket jeg om hvordan jeg ofte spritet opp toro-lasagnen med revne gulrøtter. Vel, om du putter oppi litt cottage cheese mellom lagene, så får du pumpet proteininnholdet, og gjort retten mektigere. Den smaker omtrent det samme som den gjorde uten. 

Så ukens FoodChallenge er å finne nye måter å bruke Cottage Cheese på. I kake, kanskje? Som et eget mellommåltid? I eller på maten du spiser til daglig? Mange synes den klumpete konsistensen er småekkel, og andre liker ikke smaken i seg selv - men ikke gi opp produktet, det kan brukes på SÅ mange måter. Finn en du liker! 

Alanna

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar