fredag 6. januar 2012

Breaking Out Of My Own Skin - Workout

Når man ikke har noe forhold til trening fra før kan det virke skremmende med intensiteten som legges til grunn for øktene jeg setter opp. Jeg henviser også folk gjerne til BodyRock - som jeg er veldig inspirert av. Tanken er at øktene skal være korte. Men intensiteten skal være høy. Det må den være, om de 10 minuttene skal ha noen effekt!

Jeg vet at mange tenker at man skal starte rolig og legge på mer intensitet etterhvert. Men hvis man ikke gir alt, kommer heller ikke resultatene og når resultatene ikke kommer, er det vanskelig å holde motivasjonen oppe. 

Jeg har sett det så mange ganger. Kvinner som ønsker seg sprettrumpe og flat mage lager et nyttårsforsett og melder seg inn på et senter. Der blir hun med på et par random gruppetimer hun synes høres lovende ut. "Zumba" er visstnok gøy, "Mage, Rumpe, Lår (MRL)" høres ut som midt i blinken og "Body Pump" høres tøft ut. Så veiver man rundt der inne, blir litt svett, fyller musklene med melkesyre og tenker at shit - dette MÅ jo være bra! For trening skal jo være vondt har jeg hørt.

Oh, jeg bare eeeelsker MRL! 
Får så fin holdning!
Og sjekk den stramme rumpa mi da,
den er så stram at den kommer snart ut foran!

Så går man ned de første kiloene før man stagnerer. Man har strammet litt opp, men resultatet er ikke i nærheten av hva man håpet på. Det er ikke greit å prioritere trening når kroppen ser helt lik ut uke etter uke... Hey, faktisk har jeg begynt å gå OPP i vekt igjen! Man skylder på matintaket - som man heller ikke har noen kontroll på og aksepterer til slutt at kroppen er uforanderlig. Det ligger i genene. Jeg kommer alltid til å ha mage og ridebukselår. 

Menn har en annen tilnærming. Han loker rundt på senteret, plukker opp noen vekter og løfter dem opp og ned noen ganger. Målet er så se ut som Schwarzenegger så han pumper biceps til han får stressutslett og kjører benkpress fordi det er den eneste øvelsen han vet navnet på. Også sit ups, da. Møllene sees på med avsky og de er livredde for å bli anpustne.

Når resultatene ikke kommer er det ikke maten de skylder på. Det er mengden trening. Så de tropper opp på senteret hver dag en periode og legger på en 15-20 ekstra repetisjoner på biceps og svetter seg igjennom 200 sit ups. Til slutt ser de ut som apekatter, framoverbøyde med tynne ben og pondus. Ingen av dem har noengang tenkt på å snu seg i speilet, og vet ikke at rumpa henger som to halvtomme sekker vann.

Pumpe biceps. Ugh, ugh. 

Vi trener fordi vi håper det skal forandre vår verden og vår kropp. Vi ønsker oss drømmekroppen, vil vil ned i vekt, vi vil føle oss friskere, håper at energinivået skal stige osv. Så hvorfor skal man trene hvis ingenting endrer seg? 

Saken er at svette og melkesyre er ikke en god indikator på om treningen var effektiv! Skal du bli i bedre form må du overbelaste systemet! Du må rett og slett jobbe på en intensitet som ligger over 85% av max! Det betyr at du må ha en puls som ligger rundt 10-15 slag under maxpulsen din for å drastisk forbedre kondisjonen, eller du må løfte så tungt at du ikke greier mer enn 10-15 repetisjoner for å bli sterk.

Du kan ikke være redd for å pushe deg. Det er like tungt å pushe seg når man er utrent, som når man er trent. Forskjellen er bare at de som er trent har pushet seg selv så mange ganger at de vet hva de skal forvente. Det vet hvordan de føles og de elsker det nettopp fordi de også vet hva slags resultater det gir! Det kan kanskje være skremmende første gang hjertet hamrer vilt, kroppen føles som bly og du hiver desperat etter pusten. Det virker bare ikke som om du greier å ta til deg luft raskt nok! Det kjennes som om du skal dø og det er ubegripelig at noen kan LIKE denne torturen.

Men det blir lettere etterhvert. Ikke sånn at det blir lettere å pushe seg. Men kroppen takler det bedre. Og ettersom du ser nye resultater hele tiden, blir det også verdt det. Den følelsen man har etter en sånn økt, når man ligger som en bylt badende i egen svette og gisper etter luft, den følelsen er uslåelig. Når du vet du gav alt og gjennomførte.

Da er det er lett å tro at man kan klare hva som helst.

Og det kan du.

Alanna

___________________

Breaking Out Of My Own Skin - Workout


Denne er laget med tanke på Linda Maria og Martin og deres mål. De trenger begge enkle øvelser for å trene hele kroppen. Både styrke og kondisjon. Jeg går utifra det de har oppgitt at de har av hjelpemidler. 


Tren med oss og kom i ditt livs form!

Finn en interval timer og still den på 12 runder og to intervaller: 10 sekunder (pauseintervall) og 50 sekunder (arbeidsintervall). 

Gi alt du har i 50 sekunder. Få så mange repetisjoner som mulig av den øvelsen du jobber med. Pausen bruker du til å skrive ned repetisjonene dine og gjøre deg klar til neste øvelse. Jobb på ditt nivå - ha nok vekt! Gjør det til en regel for deg selv at hvis du klarer 10 på rappen uten å måtte pause - da er det på tide å legge på mer vekt. 


Men vær alltid nøye med teknikken. Form og teknikk går først. Alltid!


Lykke til!




Hele økten består av 4 øvelser som du skal igjennom 3 ganger.

1) Høye knær


Løp på stedet mens du konsentrerer deg om å løfte knærne så høyt du kan.


2) Roing
Bruk en form for vekt. Elia bruker en manual fra en vektkoffert. 
Den er ca 5 kg, noe som egentlig er litt for lett - men dette er en ny øvelse for ham, og da jobber vi først med å få inn teknikken før vi legger på tung vekt. Det kan gjerne du også ha som regel. 
Du kan bruke alt fra en sekk med bøker/sand, en tung bok...det er lov å være kreativ! ;-)


 Len deg litt framover, knekk lett i knærne.
Pass på at ryggen er rett - skyv brystet fram!

Trekk vekten opp til ca navelhøyde. 
Armene inntil kroppen!
Kniiiiip skulderbladene!
Senk rolig ned igjen.

3) Bicep Squat Press Burpee
Elia bruker fremdeles sin 5 kilo håndmanual fra en vektkoffert. 
Start i planke. Rett linje i hele kroppen. 
Senk rumpa og trekk magen inn! 

Ta en push up 
- Gjerne med armene inntil kroppen, det er tyngre!

Hopp føttene nesten fram til hendene, slik at du står på huk. 
Hælene godt i gulvet!
Ryggen rett! 
Bytt gjerne grep på vekten. 

Løft vekten opp til brysthøyde. 
Armene inntil kroppen!
Stopp en knyttneve eller to fra brystet.

Reis deg opp. 
Vær nøye på at ryggen er helt rett på vei opp! 

Løft vekten opp over hodet. 
Stabilisér aktivt med mage/rygg.
Revesér hele øvelsen. 
4) Skyter'n
Legg deg på ryggen med føttene i gulvet.
Lag pistol av hendene dine.
Strekk dem ut over hodet.

 Før armene fram mellom bena dine 
mens du løfter skulderbladene fra gulvet.
Strekk deg ut igjen.

Bytt på å "skyte" på hver side av bena og i mellom. 
 


Gi alt, du har bare 12 minutter på å forandre livet ditt!

Elia sin Score:
Høye Knær - 125, 134, 136
Roer’n - 26, 39, 34
Bicep Knebøy Press Burpee - 4, 5, 5
Skyter’n - 23, 30, 30

Martin sin Score:
Martin byttet litt om på øvelsene for å greie å gi max. Han jobbet i dag med en 6 kilos håndmanual. Jeg rådet ham til å bruke to neste gang, slik at roingen blir mer effektiv. Men man kan tydelig se på scoren at han har jobbet hardt og pushet seg selv så hardt han kan. Meget bra! 
Høye Knær - 138, 138, 135
Roer’n - 51, 39, 33
Skyter’n - 31, 27, 29
Bicep Knebøy Press Burpee - 7, 7, 5

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar