tirsdag 28. august 2012

SummerChallenge #8: Run

Siste utfordring for sommeren er å ta en løpetur. Den kan være kort eller lang og du trenger ikke ha så voldsomt høy intensitet - bare sørg for å komme opp i lett jogg i det minste. Å løpe etter bussen eller fordi man har dårlig tid, teller ikke. Det må legges opp som en treningsøkt ved at du faktisk kler deg i treningsklær og tar på sko å løpe i. Men løp UTE, mølle teller ikke. Finn en plass du synes det er ok å løpe. Kanskje liker du by-bildet? Kanskje liker du stiene i skogen. Løp der det er naturlig - bare pass på å ha gode sko om du skal løpe på asfalt.



Løping er en aktivitet som forbrenner bra med energi og det krever absolutt ingen konsentrasjon. Øv deg gjerne på å løpe og å samtidig tømme hodet for tanker, bare beskrive opplevelsen av det du gjør. Vinden i ansiktet, grusen under føttene, lydene fra pusten din. På den måten gir du hodet en liten pause.  Det kan også være godt å bare la tankene flyte. Mange opplever at det er lettere å tenke seg fram til løsninger når de er i bevegelse - at tankene går med lineært istedet for å gå i ring.

Naturligvis henger det litt sammen med intensiteten, men poenget er at du ikke nødvendigvis trenger å ha blodsmak i munnen hele veien. Det skal være en kosetur. Og har du lyst til å leke litt og tar noen superspurter, så gjør gjerne det. Lyktestolpeintervaller kan være moro, eller bakkeløp.

Pass på at det du gjør ikke føles som tvang. Har du ikke dagen - vel, da er det helt greit at løpeturen bare ble ti minutter lang. Kanskje er det slik at du må skyve deg selv ut i løypa, men at det løsner når du først er blitt varm?

Løping er en fantastisk måte å bli kjent med kroppen sin på. Du kan lett tilpasse fart og intensitet og finne ut hvor du løper mest behagelig, og hvordan du har det mest moro.

Løping er like basic som å gå. Hvis du kan gå så kan du løpe - teknisk sett. Det betyr ikke at alle burde løpe. Hvis du er utrent og overvektig, eller har vonde knær, kan det faktisk være bedre å ta en powerwalk - å rett og slett gå i raskt tempo for å få opp intensiteten og bli svett. Det henger sammen med at korsrygg og knær tar imot hvert løpesteg som et støt, og er du utrent vil ikke kroppen din være helt forberedt på disse støtene og er kanskje ikke sterk nok til å ta dem imot.

Vi som er vant til treningslykke har imidlertid nok styrke i kroppen til å ta én liten løpeutfordring i løpetempo. Er vi ikke?

Så få på deg joggeskoene. Og la musikken ligge igjen hjemme. Jeg vil du skal oppleve løpeturen akkurat slik den er. Uten støy.

Så kan du heller ta en annen tur senere med iPod'en i lomma.

Ta gjerne et bilde av deg selv etter løpeturen og post det på Facebook eller på G+. Jeg vil se følelsen av løping - hvordan opplevde du denne turen?

Alanna

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar