torsdag 1. mars 2012

Hjemmesenter - hvordan starter jeg å trene hjemme?

Rekk opp en hånd hvis du har tenkt på å begynne å trene, men ikke riktig vet hvordan du skal starte.

For mange er det første steget på vei til en ny treningsrutine det å komme seg til et senter for å melde seg inn. Men ikke for alle. Hvor mange er vel ikke støttemedlem av det lokale treningssenteret. De kom så langt som til å melde seg inn, var kanskje innom et par ganger med gode hensikter - men all treningen ble veldig tilfeldig og fomlete. Jeg har flere PT-kunder som opplever treningshverdagen slik. Derfor forholder de seg oftest til gruppetreningstilbudet som på de aller fleste senter desverre gir veldig variabel treningseffekt. De vet kanskje også at de bør trene mer i styrkesalen, men aner ikke hva de skal løfte på først eller hvordan.

På den måten får de ingen effekt av det de driver med og føler seg aldri helt hjemme i treningssettinger.

Eller kanskje du bare ikke har mulighet til å trene på senter? Kanskje ligger det for langt vekk, eller du har en så krevende livssituasjon at alt må planlegges i minste detalj, og sentertrening tar for mye tid? Kanskje du ikke føler deg hjemme på et svært senter, fanget mellom alle apparatene? Kanskje du bare ikke liker å trene i kø? Kanskje får du litt mark av alle de svette gorillaene og tjukkasene som stønner og bærer seg i alle kroker og hjørner? Kanskje bare unngår du det lokale senteret fordi venninna til henne som eksen din var utro med trener der?

Uansett hva greia er så innser du at hvis du skal trene - så må stua gjøres om til treningssenter. En kjapp tur innom XXL forteller deg at du trenger bare en liiiten startpakke for å komme igang raskt. Tredemølle, spinsykkel, vekter og hantler med stativ, treningsbenk, vibrasjonsmaskin!?, stang, bosuball, komplett samling medisinballer, yogamatte, fitnessball, strikker....det er ikke grenser for hva som skal til for å få deg i form!

Man handler inn med gode hensikter og gleder seg til å komme igang. Men selv med utstyret i hus fikk man ikke smalere midje eller mer sprett i rumpa. For når utstyret var i hus var man likevel rimelig blank med hensyn til hvordan det skulle brukes, og treningsDVD'en som fulgte med gikk man lei allerede etter første uka...

Men saken er at du trenger ikke utstyr i det hele tatt for å starte å trene. Det holder lenge med kroppen du har og utstyr man finner i huset. Det er fullt mulig å få intensive økter og tydelige endringer kondisjon og styrke helt uten å ha brukt en krone på treningsutstyr.

På den måten har du ikke lenger en eneste unnskyldning for å utsette oppstarten. Du kan starte i dag. Nå. Du kan trene i en utvasket t-skjorte og malingsflekket kosebukse. Har du ikke engang det, tren i trusa om du vil. Du er hjemme - ingen ser deg, ingen bryr seg. Det er ikke meningen det skal se flott ut. Det er meningen det skal være effektivt.

Bevis for deg selv at du kan - og at du vil. Fokusér på å få inn en ny rutine og belønn deg selv med innkjøp av relevant utstyr etterhvert. Da er det også lettere å vite hvor behovet ligger og dermed bruke penger på noe det er en viss sjanse du kommer til å bruke!

Jeg har likevel en liten liste over ting du muligens bør prioritere. Du trenger ikke kjøpe utstyret FØR du begynner å trene, men det kan være greit å gå til anskaffelse av et par ting så fort man har kommet igang skikkelig.

Det første jeg skal anbefale - om du er jente - er en skikkelig trenings-BH. Det finnes ikke noe som er mer hemmende enn et par shaky fordeler. I tillegg til at hopping og løping ikke gir akkurat gir treningseffekt til disse. Faktisk kan det ha motsatt effekt - så pakk dem godt inn og hold dem på plass.

Det andre jeg vil anbefale er et godt par sko. Gode sko er viktig uansett om man trener eller ikke - men skal du hoppe rundt som en galmann i stua, er det mer sjanse for at du kommer til å gjøre dette lenge så lenge du avlaster føttene. Det er fullt mulig å trene barbent også - faktisk kan det være godt for føttene å få den trimmen. Men ikke hver gang. Du har både knær og rygg som blir glade om du tar vare på føttene dine, faktisk. Og du må finne sko som passer til DINE føtter. Ikke bare velge siste nye fordi det hørtes spennende ut. Vet du ikke hva som er riktig for dine føtter, sier du? I såfall - get help! Det er mye viktigere enn du tror.

Når du har skaffet disse to kan du kanskje kjøpe noe treningklær som er mer behagelige og som får deg til å føle deg sporty. Hvordan vi føler oss med det vi gjør er superviktig. Sørg for at du føler deg som en av de stramme treningsbertene. Kjøp klær som er gode å trene i, og som får deg til å se bra ut! Det er kanskje ikke meningen å se pen ut mens man trener, men det er viktig å føle seg som det man utgir seg for. Fake it 'til you make it. Jo mer du kan FØLE deg sporty, spretten og sterk - jo mer sjanse er det for at du kommer til å BLI sporty, spretten og sterk.

Når disse er skaffet kan du evnt begynne å shoppe treningsutstyr. Kjøp noe som kan støtte den treningen du gjør. Start med å kjøpe noe enkelt, som tar liten plass og som kan anvendes til masse forskjellig. En vektkoffert, en sandsekk, en dip-station, kettlebells eller medisinballer. Velg én. Bruk den i treningen og kjenn hvordan det gir deg en ekstra utfordring. Når du har fått impelementert denne, velg én til...for å utfordre deg selv, eller for å kunne variere treningen mer.

Det er ikke utstyret som gjør deg trent. Det er treningen. Treningen hjelper jeg deg med - den får du gratis her. Så start med det du har. Deg selv. Da har du ingen unnskyldning. Og alle muligheter.

You've got to Step Up, there's No Excuse!

Alanna
____________________

Her er planen for Mars. En økt annenhver dag. De fleste er korte og intense, men det varieres med noen lengere økter her og der. Det er viktig å utfordre seg selv på alle områder. :-)

En viktig forskjell ifra sist treningsplan er at det kjøres nå en ren kroppsvekt-økt hver eneste uke.  Da trenger du ikke utstyr i det hele tatt. Du trenger kun deg selv. Disse øktene kommer til å bli lagt i en egen kategori her på bloggen, slik at de er lett å finne igjen til senere om du skulle befinne deg et sted hvor du ikke har tilgang til noe utstyr. 

En del av øktene kjenner du kanskje igjen fra den forrige planen? Det er grunnen til at det er viktig å loggføre alle treningsøkter, skrive ned scoren din eller tiden din på hver økt og ta vare på det. Disse øktene blir nemlig tatt fram igjen jevnlig - og da er det interessant å sjekke for sin egen del om man har blitt noe sterkere, flinkere og raskere. Kanskje greier du å utføre øvelsene på en annen måte enn da du startet. Kanskje føltes økten helt annerledes andre gang du gjorde den. Kanskje den øvelsen du hatet i starten ender opp med å bli en øvelse du elsker - fordi du etterhvert mestrer den så godt. 

Så slik er nå planen. Hver uke er det to nye økter og en gammel. En av disse øktene er en ren kroppsvekt-økt. 

Så sleng deg rundt - nå har du sjansen til å virkelig komme i form. Bygge muskler, bli sterkere, få bedre kondisjon, bli raskere og mer utholdene, få bedre bevegelighet og øke spensten. Alt dette kan jeg love deg vil endre seg til det positive.

Klikk for større bilde. Skriv ut. Heng opp. 
-Og kryss ut gjennomførte økter!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar