tirsdag 11. desember 2012

Julekalender - Luke 11

Balance!
Master your center of gravity!


Å trene opp balanse er like viktig som å trene opp styrke eller kondisjon. Og kanskje enda mer funksjonelt, fordi vi har bruk for det i alle situasjoner og hverdagen. Balanse og styrke henger også tett sammen. Å trene balanse trener opp en sterk kjærnemuskulatur, slik at stabiliseringsevnen til mage/rygg blir bedre.

Balansetrening kombinerer også trening i de forskjellige planene - det inngår mer naturlig enn i vanlig styrketrening. Tradisjonell styrketrening (spesielt) har en tendens til å fokusere kun på saggitalplanet (fram/tilbake), mens frontalplanet (sideveis) og rotasjon blir oversett eller nedprioritert. I balanse dukker elementer som å bevege seg eller bøye seg til siden og rotasjon ofte naturlig opp og blir en del av øvelsen. I tillegg må vi ofte justere oss selv fordi vi holder på å falle - og bare det å "få igjen balansen" etter å ha vinglet litt, gir fantastisk styrketrening i kroppens naturlige plan.

Balanseøvelser som kan være nyttige er:

Å stå på tå - jo tettere føttene står sammen, jo mer utfordrende. Og løfter du i tillegg armene over hodet er det ikke sikkert du greier å stå lenge. Er du sterk nok for en skikkelig challenge, så lukker du også øynene!

Å stå på ett ben, både med kroppen strukket oppover, lent til siden eller bøyd framover.

Hinke! Som trener både eksposiv styrke og balanse. I tillegg får du belastet benstrukturen (forebygger benskjørhet) og holder du på lenge nok, kan du kjenne at pulsen får en boost også.

Stå på hælene! Løft tærne og legg all vekten på hælene. Ekperimentér med å løfte armene over hodet og med å rotere overkroppen. Så kan du jo prøve å sette deg ned på en stol, med tærne fremdeles over gulvet?

Barn gjør slike øvelser hele tiden. De leker med kroppen sin, går på hælene, så på tærne. De hopper fra fot til fot og hinker et lite stykke. Alt dette trener balanse og styrke. Så neste gang barnet ditt går på en rar måte, hold tilbake trangen om å befale poden om å gå pent - og bli heller med på leken. Da vil du raskt kjenne hvor effektivt det er!


Hvis du ikke har gjort balanseøvelser noe særlig før kan det være fryktelig vanskelig. Men det går utrolig fort før ting går MYE lettere. Hvis du gjør en balanseøvelse NÅ som du synes jeg fryktelig vanskelig, kan det hende at du bare i løpet av dagen, om det skulle falle deg inn i prøve den et par timer senere, føler at det går mye bedre.

Mange av øvelsene jeg bruker i treningslykke-øktene har balanseelementer i seg. På den måten får vi det som en del av treningen. Men det kan også være godt å øve litt på balanseøvelser uten at det er en del av en treningsøkt også! Eksperimentér gjerne. Lek med det. Gi deg selv utfordringer. Utfordre dem rundt deg. Jeg utfordrer gjerne barna, så har vi det som en impulsiv lek. Andre ganger utfordrer jeg Helten. De fleste synes det er morsomt!

Inspirér til bevegelse!

Julesmil fra Alanna

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar