fredag 6. juli 2012

Vondt er ikke farlig! -- Big Girls Don't Quit! Workout

Når det gjør vondt er det kroppen som sier at du skal slutte med det du gjør. Så når det gjør vondt når du trener, så bør du slutte med det som gjør vondt.

Eller?

Ikke alle vondter betyr at du skal unngå trening. Faktisk er de aller fleste vondter av en slik art at man BØR trene.

Det er mange typer "vondter". De aller fleste handler om slitne muskler og uvante bevegelser. Muskler som knyter seg og leddbånd som ikke er vant til belastning. Alle har vel opplevd muskelverk - stølhet. De fleste er ikke noe redd for denne typen vondt. Mange setter pris på den - det får dem til å kjenne at de har trent. Men vi er ofte vant til å bli støl i armer, ben, mage eller øveste del av ryggen. Vi er ikke like vant til å bli støle i ryggsøylen! Derfor blir vi ofte redde om vi kjenner ubehag i ryggen etter en tøff treningsøkt. Mange av treningslykke-øktene trener nettopp ryggsøylen. Den er full av små muskler som trenger å trenes. Og som også kan bli støle med muskelverk! Denne typen vondt kjennes når du er i bevegelse, og den går over av seg selv i løpet av noen dager.

Ole Vidar opplevde dette spesielt i starten av treningen. Dynamisk bro var en veldig uvant og tøff øvelse for en mann som var sterk i bryst og armer, men helt utrent i ryggen. Øvelsen tok nesten knekken på mannen som faktisk var nødt til å ta seg fri fra jobb dagen etter og han hadde vondt i flere dager. Men det gikk over til slutt og deretter var ryggen sterkere og klar for nye utfordringer.

Mange opplever å få vondt i knærne etter en stund. Spesielt på oversiden av knærne eller på innsiden. Det er heller ikke uvanlig for utrente ben. Det er imidlertid vanligvis ikke farlig og går over av seg selv. Da er det bare å fortsette å trene for å styrke musklene rundt kneet, så vil smertene forsvinne.

Selv folk med Artrose - en leddsykdom som gir mye leddsmerter - blir foreskrevet trening nettopp for å bli kvitt smertene.

Prolaps - overbelastning i ryggen som har forsårsaket at en av de myke skivene mellom ryggvirvlene har blitt deformert eller rett og slett sprukket. Dette gjør at den store nervebunten som ligger helt inntil blir påvirket. Dette gjør fryktelig vondt! Og hva må man gjøre for at dette skal blir bra igjen? Bevege seg. Trene.



Det er stort sett ikke farlig å trene med vondter! Det er stort sett ikke farlig å trene med skader heller. Men man skal være ekstra nøye på teknikken og kanskje ta det litt pent. Det er noe som heter å trene "innenfor smertegrensen". Noe som betyr at du selv skal kjenne på hva som er ok å gjøre. Det gjelder å bli kjent med sin egen kropp. Finne ut hva den tåler og hva du kan gjøre - selv med smerter.

Det gjelder å være forsiktig - ja. Kanskje kan du ikke trene som du gjorde før. Kanskje må du modifisere øvelsene enda mer. Kanskje må du trene noe annet. Men du må TRENE! Noen vondter MÅ utfordres for å bli bedre.

Ja, det finnes en viss risiko ved å trene at det kanskje kan bli værre. Men believe me - å begrense seg, å sitte stille - å unngå visse bevegelser og øvelser - vil være enda større risiko. Det kan være du skal unngå hopping i en periode - men ikke for alltid! Det kan være det ikke er bra for deg å trene dype knebøy akkurat nå - men det betyr ikke at du aldri kan gjøre det igjen!

Våg å utfolde deg. Ikke vær redd for å modifisere - start på starten - men strekk deg mot det avanserte.

Alanna
_________________

Big Girls Don't Quit. Workout

This one has been presented on the blog before. Maybe you are able to compare your scores from last time. I hope you are arkiving all your scores - keeping them in a book or something like that? And I hope all of you are keeping track of your scores for all the workouts that we do - it's important so that you see regular improvements!

Here are the exercises and my scores from last time:
Box Hop - 19, 22, 19, 20
SuperGirl Push Up - 8, 8, 6, 7
High Knees & Touchdown - 5, 5, 5, 5
Sumo Squat & Knee Up - 19, 18, 17, 16
JungleOcean - 9, 10, 10, 10
Pendulum - 59, 59, 50, 50

Set your timer for 16 rounds and 10 and 30 seconds intervals. Go hard for 30 seconds, breathe and writhe down your scores for 10. The whole thing is 16 minutes. Over in no time.

You can do this. Real cardio power!

My new scores will be up on the facebook page tomorrow.
Get to it and on it. Let me know how you did!

Maybe I need to push my self to beat you?




My new scores:
Box Hop - 23, 24, 23, 23
SuperGirl Push Up - 9, 9, 8, 8
High Knees & Touchdown - 5, 5, 5, 5
Sumo Squat & Knee Up - 17, 18, 17, 15
JungleOcean - 13, 13, 12, 14
Pendulum - 62, 61, 53, 61

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar